Ben jij zwanger? Dan duurt jouw zwangerschap zo ongeveer negen maanden. Exact negen maanden duurt het vrijwel nooit. Bij de één betreft het een kortere periode, bij de ander duurt het wat langer. Dit verschilt van persoon tot persoon. Ook per zwangerschap kan de periode verschillen. Toch bestaat een zwangerschap altijd uit dezelfde fasen. Over het algemeen wordt de periode dat jij de baby in jouw buik draagt ingedeeld in drie verschillende fasen. Ben jij benieuwd wat jou per fase te wachten staat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou hier namelijk hoe de drie fasen van een zwangerschap er in grote lijnen uitzien.
De eerste fase (13 weken)
De eerste fase van een zwangerschap beslaat dertien weken. In deze periode ontwikkelt de baby zich in de buik. Gedurende deze fase ontwikkelt het wezentje zich meer en meer. Zo wordt bijvoorbeeld de basis gelegd voor het zenuwstelsel, darmen, ogen, huid en longen. We kunnen dus wel stellen dat de eerste fase van de zwangerschap een cruciale fase betreft. Weet jij al snel dat jij zwanger bent? Pas je levensstijl hier dan direct op aan. Zorg bijvoorbeeld dat jij de juiste voeding eet. Dit betreft voeding die goed is voor jou, maar uiteraard ook voor de baby die in jouw buik groeit. Ben jij een drinker en rook je ook geregeld? Dan moet je hier in deze fase absoluut mee stoppen. Deze middelen kunnen namelijk nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van jouw kind.
De tweede fase (13 weken)
Net als de eerste fase duurt ook de tweede fase van een zwangerschap zo’n dertien weken. De foetus, zoals we de baby in jouw buik ook wel noemen, begint meer en meer een mens te worden. Jij gaat zelf ook echt merken dat je zwanger bent. Hoe dit komt? Omdat de foetus zich steeds meer gaat bewegen. Zo kun jij het kindje in jouw buik bijvoorbeeld voelen trappen. Daarnaast verdwijnen sommige eerste symptomen van jouw zwangerschap in deze fase. Ook wel geruststellend voor veel vrouwen is dat de kans op een miskraam in deze fase al drastisch is afgenomen. Aan het begin van deze fase wordt vaak een echo gemaakt, de zogeheten twaalf weken echo. Hierop is vaak te zien of de foetus gezond is. Is dit het geval? Dan kun jij de buitenwereld dus met een gerust hard vertellen over jouw zwangerschap.
De derde fase (12 à 13 weken)
De derde fase van de zwangerschap duurt vaak ook zo’n dertien weken. In deze fase groeit de foetus in jouw buik verder en verder. Hij of zij ontwikkelt zich steeds meer tot een echte baby. Dit ga jij ook merken. Je buik wordt dikker en dikker en het gewicht van het kindje neemt toe. Dit is tevens de fase waarin vrouwen starten met bijvoorbeeld zwangerschapsgym. Ook moet jij nu echt beginnen met het voorbereiden van de bevalling, die in de laatste periode van deze derde fase plaatsvindt. Vlak voor de bevalling aandient, draait de baby in jouw buik. Hierdoor ligt hij op de kop in jouw buik, met zijn hoofd richting de vagina. Is het moment daar? Dan kan dit behoorlijk wat pijnlijke momenten met zich meebrengen. Maar als we kijken naar wat jij ervoor terugkrijgt, is het natuurlijk zeker de moeite waard!
Zwangerschap beëindigen met keizersnede
Niet bij iedereen komt de baby binnen negen maanden ter wereld. Het kan soms ook langer duren. Bij een langer durende zwangerschap spreken we vaak van overtijd. Een week of twee overtijd zijn, is niet zo’n probleem. Dient de bevalling zich na negen maanden en twee weken (totaal 42 weken) nog steeds niet aan? Dan is het raadzaam om naar de dokter te gaan. Indien de baby nog veel langer blijft zitten, kan dit namelijk grote gevolgen hebben. Niet alleen voor hem/haar zelf, maar ook voor jou als drager. Het behoort in dat geval tot de mogelijkheden dat de baby uit de buik gehaald wordt middels een keizersnede. Dit kan overigens ook gebeuren wanneer een baby bewust eerder ter wereld wordt gebracht.